Hvordan kobber startet legenden om Che Guevara

Lokale omkring Chuquicamata fortsat hævder, at den Ernesto Guevara der besøgte området i 1952 var intet mere end en brawling beruset, med en forkærlighed for one – night-stands. Hvis Che havde fanget båden til Påskeøen, som en historie går, ville “der have været nogen cubanske Revolution.” Det kan godt være en overdrivelse; men en god sag kan foretages for forslaget om at kæmpe open-pit kobber minen Chuquicamata, eller Chuqui som det er almindeligt kendt i Chile, forblev fast ætset i psyken af den argentinske revolutionerende højre indtil sin død.

Kobber produktionen i Chuquicamata begyndte i 1915, ligesom tyske videnskabelige succeser i søgen efter kunstige nitrater havde resulteret i sammenbrud af verdensmarkedet for Chiles traditionelle eksport: salpeter (kaliumnitrat). Siden derefter kobber erhvervet forladt en fremtrædende position i Chiles økonomi, og tusindvis af indfødte arbejdstagere de sprællede haciendas for at finde arbejde i kobberminer som Chuquicamata, El Salvador og El Teniente, alt amerikansk-ejede indtil den chilenske kobber nationalisering program af i 1960erne.

I første omgang, var det situationen for mine arbejdstagere, som chokerede Che, som han ledes nord fra den historiske by Valparaiso, efter at opgive planer om at nå frem til Påskeøen. Men som Che og hans følgesvend, Alberto Granado, trådte Chuquicamata minedrift kompleks, den fulde historie om Chiles kobber, og den globale efterspørgsel for at kobber, begyndte at udfolde. Chuquicamata også dukket op som et klassisk eksempel på forholdet mellem angiveligt moderne minedrift teknikker og afgørende rolle af usædvanlig billig arbejdskraft på kommercialisering af kobber.

Det var på Chuquicamata at Che fra en mine foreman, lært værdien af kobber i efterkrigstidens industrialisering af Nordamerika og Europa. I Valparaiso forlod en barroom samtale med en amerikansk prospector Che gad vide hvorfor almindelige chilenere var besat med deres kobber indskud. “Der er en ufattelig mængde af guld og sølv rigdom lå skjult i Andesbjergene,” gentages prospector til nogen, der gad lytte. Men som en Chuquicamata foreman forklarede sin besøgende, “der er en og kun en sandhed om minedrift, en minedrift og gringos vil fortælle dig, at: fokus på at holde produktionsomkostningerne så lavt som muligt, lad resten af verden bekymre sig om efterspørgsel og leverer cykler.”

Picturization af livet omkring Chuquicamata i The Motorcycle Diaries venstre Robert Redford og hans gæster dybt bevæget på Sundance Film Festival i 2004. Men Che tilsyneladende tog væk mere end billederne af ekstrem fattigdom fra Chuquicamata. I de senere år var han i stand til at se, hvordan United Fruit Company brugt slagkraft og politik for at gøre uventede fortjenester, år efter år fra dens Chiquita bananer i Guatemala. Under en hovedsagelig mislykkede tur til Afrika, så han for at fremme den Laurent Kabila-ledede oprør, hvor udenlandske virksomheder var scrambling for store mineralske potentialet i Congo, og ødelægger samfundsstrukturen i regionen i processen. Endelig et par uger før hans død i 1967 Che studerede tin minesektoren af den bolivianske økonomi og bemærkede igen, at mine ejere og handlende havde fortsat med at gøre profit, uanset boom og bust cykler i de industrialiserede økonomier.

Selvom han vendte aldrig tilbage til Chuquicamata, holdes Che ajour med historien om Chiles kobber. Og måske historien om Chiles kobber fortsat forme Che legenden. Da kobber udgjorde en betydelig del af den chilenske eksport, udøver amerikansk minedrift interesser en dominerende indflydelse i den chilenske økonomi. På samme tid, sygdom og sult fortsatte med at kaste mørke skygger over barakbyer omkring Chiles kobber minen, uanset niveau af internationale kobber priser. Citerer kobber, advarede Che regelmæssigt latinamerikanske regeringer, ved enhver given lejlighed, at udenlandsk dominans kun vil forværre problemet med forarmelse.

Men hvem lytter? “Dette kontinent er fuld af Chuquicamatas,” sagde en højtstående chilenske minedrift officielle på et seminar i Havana, som den socialdemokratiske regering af Salvador Allende fortsatte med at nationalisere Chiles kobber miner og indføre arbejdstager frigørelse lovgivning i 1971. “Minedrift love skal blive moderniseret hurtigst muligt. Men hvem har vilje og musklen?”

Præsident Allende, en ivrig beundrer af Che, kom til magten efter valget i 1970. Tre år senere blev han væltet ved et militærkup; mens nationaliseringen af kobber miner ikke blev tilbageført, måtte fagforeningsfolk i Chiles kobber bælte vente til en anden 30 år at legitimere kravene fra de indfødte arbejdstagere Che stødt langs vejen fra Valparaiso til den peruvianske grænse.

Leave a Reply